PLEDZE- placki ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1 kg
  • cebula

    1
  • jajko

    1
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • sól do smaku

  • pieprz

  • zioła

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Obieramy ziemniaki, cebulę, trzemy na tarce na grubych oczkach( jeżeli ziemniaki puszczą dużo wody to odlewamy ją)
2. Wbijamy jajko, mieszamy
3.Następnie wsypujemy 2-3 łyżki mąki( w zależności od konsystencji4. Porządnie przyprawiamy(polecam rozmaryn)
4. Rozgrzewamy cienką warstwę oleju na patelni, łyżką wykładamy ciasto ziemniaczane ( bez wody) rozsmarowujemy by powstały cienkie chrupiące placki, smażymy na średnim ogniu,by wierzch się nie przypalił i by ziemniaki w środku nie były surowe
5. Podawać same, z cukrem i kwaśna śmietaną, sosem grzybowym itd.
6. Jeść gorące
Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat