Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Plecionka serowo-malinowa

3.0
(11)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO na 2 warkocze

mąka 60 dag
drożdże 5 dag
mleko 1 szklanka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
masło 10 dag
cukier 0,5 szklanki
sól szczypta
jajko do posmarowania

NADZIENIE;

ser biały ok 0,5 kg
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 1 sztuka
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder do smaku
budyń waniliowy 0,5 opakowanie na 0,5 litry
maliny świeże ok 2 szklanki

LUKIER

mleko 2 łyżki
cukier puder ok 0,5 szklanki

Porada

Do ciasta można użyć dowolnych sezonowych owoców.

Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka serowo-malinowa

Kroki postępowania

1
Masło topimy i studzimy.
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Krok 1 - Plecionka serowo-malinowa foto
2
SER:Ser przekładamy do malaksera. Dodajemy do niego jajko, żółtko, cukier i cukier waniliowy.
Całość miksujemy. Jeśli ser był twardy można dodać śmietankę. Na koniec miksowania dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.

Krok 2 - Plecionka serowo-malinowa foto
3
Wyrośnięte wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Dzielimy je na dwie części.
Pierwszą połowę wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x 34 cm.Wzdłuż środka prostokąta wykładamy połowę przygotowanego nadzienia serowego. Na ser wykładamy połowę malin.
Krok 3 - Plecionka serowo-malinowa foto
4
Boki prostokąta (dłuższe) nacinamy, tak by powstały paski o szerokości około 1,5 cm. Powstałe paski zaplatamy ku górze. Końce plecionek dokładnie sklejamy.
Krok 4 - Plecionka serowo-malinowa foto
5
Tak przygotowany warkocz przekładamy do foremki keksowej. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem i całość pozostawiamy do podrośnięcia.
Podrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚).
W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
LUKIER:
Mleko wylewamy na talerzyk. Dodajemy do niego stopniowo cukier i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Tak przygotowanym lukrem smarujemy upieczone, ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Krok 5 - Plecionka serowo-malinowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 17.12.2015 23:17
Piekne i pyszne.
ada.la 17.12.2015 23:09
wygląda kusząco
Megg 17.12.2015 21:02
pysznosci :-)
kd045 17.12.2015 11:31
musi być pyszne, muszę spróbować !
gosia56 17.12.2015 10:23
super wypiek;)
Madzai 17.12.2015 10:06
Do kawy idealne!
Poison1988 17.12.2015 07:55
pięknie wyglądają malinki z ciasta :)
Ola1984 17.12.2015 07:26
Uwielbiam takie ciacha :)
Maridka19 17.12.2015 05:55
Pyszności same :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak