Przepis i sposób przygotowania na: Plecionka serowo-malinowa
Kroki postępowania
Połowę mleka podgrzewamy. Dodajemy do niego drożdże, łyżkę cukru oraz mąkę, tyle by uzyskany rozczyn miał konsystencję śmietany. Gotowy pozostawimy do podrośnięcia.
Gdy podrośnie dodajemy do niego pozostałą mąkę, cukier, letnie mleko, sól, jajko oraz żółtka. Ciasto zagniatamy około 10 minut. Pod koniec wlewamy tłuszcz. Zagniatamy jeszcze 5 minut. Gotowe ciasto powinno odchodzić od ręki i garnka. Tak przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość.
Całość miksujemy. Jeśli ser był twardy można dodać śmietankę. Na koniec miksowania dokładamy budyń. Ponownie mieszamy.
Pierwszą połowę wałkujemy na prostokąt o wymiarach około 24x 34 cm.Wzdłuż środka prostokąta wykładamy połowę przygotowanego nadzienia serowego. Na ser wykładamy połowę malin.
Podrośnięte ciasto wstawiamy do piekarnika na około 40 minut (180˚).
W ten sam sposób postępujemy z drugą częścią ciasta.
LUKIER:
Mleko wylewamy na talerzyk. Dodajemy do niego stopniowo cukier i mieszamy do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.
Tak przygotowanym lukrem smarujemy upieczone, ciepłe ciasto. Pozostawiamy do ostygnięcia.