Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pleciona gwiazda

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 60 dag
drożdże 4 dag
mleko 2% 1/4 l
sól 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 szczypta
skórka z cytryny 1/2 sztuki
żółtko jajek 2 sztuki
masło 10 dag
tłuszcz do formy 1 łyżka
jajko 2 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: pleciona gwiazda

Mąkę przesiej do miski, zrób wgłębienie i wkrusz drożdże, dodaj letnie mleko, wszystko dobrze zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na 15-20 minut.
Masło rozpuść w rondelku. Do letniego masła dodaj jajka, sól, gałkę muszkatołową, otartą skórkę cytryny i wymieszaj. Następnie wlać do mąki z rozczynem i wyrobić drożdżowe ciasto. Ciasto odstaw po raz kolejny pod przykryciem na 30 minut.
Ciasto podziel na 16 jednakowych części, z każdej części uformuj wałeczek grubości palca po czym splatać z wałeczków gwiazdę. Końce plecionek dobrze sklej żółtkiem. Gwiazdy położyć na wysmarowanej blasze i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie posmarować je rozmąconym żółtkiem i piec przez 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dorian 14.08.2013 00:23
ciekaw jestem wygladu
SmacznaPyza 07.08.2013 22:18
do takiego przepisu powinny być zdjęcia jak to powinno wyglądać
Milena87 07.08.2013 21:37
ciekawe jak wygląda i jak smakuje oczywiście też
gosia1988 07.08.2013 10:17
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak