Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

płatki róż- konfitura

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

¼ kg płatków dzikiej róży
kg cukru
Kwas cytrynowy Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: płatki róż- konfitura

Zebrać świeże płatki z rozwiniętych płatków róży (nie przekwitnięte). Najlepiej zrobić to w dniu gdy nie pada deszcz, i mocno nie świeci słońce. Płatki sparzyć wrzącą wodą by pozbawić ich goryczki, dokładnie odsączyć na sitku i dodatkowo odcisnąć ręką wodę. Posiekać, przełożyć do naczynia lekko polać kwaskiem cytrynowym rozpuszczonym w niewielkiej ilości wody, by odzyskały kolor. Utrzeć z cukrem pałką do ucierania ciasta długo- do uzyskania gładkiej masy. Przełożyć do wyparzonych nie gorących słoiczków. Konfitura ta ma wspaniały aromat polecam.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 17.10.2011 21:15
nigdy nie robilam
Iwona51
Iwona51 22.12.2010 09:22
bardzo ciekawe połączenie składników

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak