Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym

Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • schab bez kości

    800 g
  • marchew

    2 szt.
  • pietruszka

    1 szt.
  • por

    1 szt.
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • śmietana 12%

    200 ml
  • marynata klasyczna płynna

    1 szt.
  • koperek

    do smaku
  • gałka muszkatołowa Prymat

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • musztarda chrzanowa

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Schab oczyścić, umyć i osuszyć. Przełożyć do naczynia. Posypać pieprzem ziołowym i przyprawą do wieprzowiny. Dodać marynatę klasyczną płynną (oczywiście Prymat) i wymieszać składniki. Przykryć folią spożywczą i wstawić na 3 godziny do lodówki.
Krok 2 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Mięso wraz z marynatą przełożyć na patelnię. Smażyć po 4 minuty z każdej strony. Mięso przestudzić i pokroić na średniej grubości plastry.
Krok 3 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Najważniejszy składnik - MUSZTARDĘ CHRZANOWĄ PRYMAT przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać do niej śmietanę 12%, koperek i mąkę pszenną. Zmiksować na jednolitą masę. Przyprawić do smaku czarnym mielonym pieprzem, gałka muszkatołową i solą. Przygotowane warzywa obrać i pokroić na plastry.
Krok 4 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
W naczyniu do zapiekania ułożyć plastry warzyw.
Krok 5 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Pomiędzy plastrami warzyw umieścić przygotowane wcześniej mięso.
Krok 6 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Mięso i warzywa zalać sosem musztardowo-śmietanowym.
Krok 7 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Krok 8 - Plastry schabu z kolorowymi warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym foto
Plastry schabu z warzywami i sosem musztardowo-śmietanowym zapiekać przez 40 minut. Podawać gorące, wyjęte prosto z piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Grazyna0211

21.04.2017 18:43
fajny pomysł

pacpaw

06.12.2012 21:25
tak podany obiad to jest marzenie niejednego

Agnieszka_B

23.02.2012 15:12
Sama byłam zaskoczona, że wyszły tak smaczne:)

Beatris

23.02.2012 13:06
Bardzo smakowita potrawa. Ciekawie się również prezentuje.

Aga20

23.02.2012 09:04
bardzo ciekawy przepis;)

Anna146

23.02.2012 07:20
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat