Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ziemniaczane

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
wędlina 200 gram
ser żółty 100 gram
jajko 1
szczypiorek pęczek
cebula 1 mała
Bułka tarta klasyczna Prymat do panierowania
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ziemniaczane

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Krok 1 - Placuszki ziemniaczane foto
2
Odcedzamy i dusimy na puree. Przestudzone puree przekładamy do miski.
Krok 2 - Placuszki ziemniaczane foto
3
Wędlinę kroimy w drobna kostkę i dodajemy do ziemniaków.
Krok 3 - Placuszki ziemniaczane foto
4
Ser żółty trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie dodajemy posiekany szczypiorek, pietruszkę oraz cebulę. Wbijamy jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy. ( w razie potrzeby doprawić do smaku solą i pieprzem).
Krok 4 - Placuszki ziemniaczane foto
5
Z masy formujemy klopsiki, które obtaczamy w bułce tartej.
Krok 5 - Placuszki ziemniaczane foto
6
Kotleciki smażymy z obu stron na brązowy kolor.
Krok 6 - Placuszki ziemniaczane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

krokus 20.05.2016 21:36
ciekawe te placuszki
benka 20.05.2016 19:30
Ciekawy pomysł na placuszki :)
Janina 20.05.2016 16:44
Pyszne placuszki;))
Lis 20.05.2016 13:06
Super placuszki:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak