Doradca Smaku logoandPrymat logo
ŚWIĘTA tuż, tuż! Zobacz porady kulinarne. SPRAWDŹ

Placuszki z warzyw i mięsa

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

filet z kurczaka 15 dag
marchewka 15 dag
pietruszka 5 dag
kapusta pekińska 5 dag
jajko 3 szt
mąka pszenna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cebula 0,5 szt
sól do smaku
pieprz do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z warzyw i mięsa

Kroki postępowania

1
Marchewkę i pietruszkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Krok 1 - Placuszki z warzyw i mięsa foto
2
Jajka wbić do miski, zmiksować ze szczyptą soli.
Krok 2 - Placuszki z warzyw i mięsa foto
3
Dodać starte warzywa, posiekaną cebulę, pokrojone w drobną kosteczkę mięso i kapustę.
Krok 3 - Placuszki z warzyw i mięsa foto
4
Następnie wsypać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Placuszki z warzyw i mięsa foto
5
Wszystkie składniki razem delikatnie wymieszać.
Krok 5 - Placuszki z warzyw i mięsa foto
6
Na rozgrzany olej łyżką nakładać nieduże porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Krok 6 - Placuszki z warzyw i mięsa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak