Placuszki z serkiem wiejskim

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • serek wiejski

    175 g
  • jajko

    3 sztuki
  • masło roślinne

    60 g
  • sok pomarańczowy

    2 łyżki
  • miód płynny

    1,5 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 szczypta
  • skórka pomarańczowa

    1 łyżka
  • mąka żytnia

    65 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do niewielkiej miski dajemy serek wiejski, żółtka, roztopione masło, sok z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciśnięty). Miksujemy blenderem na gładką masę.
Przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, cynamon i sól. Ponownie miksujemy. Dodajemy startą na małych oczkach, skórkę z pomarańczy. Mieszamy.
Ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dajemy do masy ze serkiem. Bardzo delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy olej/oliwę i smażymy z obu stron na złoty kolor.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
sylwiusia055 19.09.2015 20:16
nieprzepadam
gusia1000 13.04.2015 00:40
Warto takie robić.
mysia12 05.04.2015 20:55
fajny pomysł
iskierka.ag 03.04.2015 16:16
Świetne placuszki ! Na pewno wypróbuję :)
mysza75 03.04.2015 14:05
jakie fajne placuszki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat