Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z serka ricotta

3.0
(15)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1/2 szkl.
jajko 2 szt.
mąka pełnoziarnista 100 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
cukier puder do posypania
ser ricotta 250 g

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z serka ricotta

Żółtka oddziel od białek.
Do miseczki włóż serek ricotta, dodaj żółtka, mleko i dokładnie wymieszaj.
Mąkę połącz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli, przesiej do masy serowej.
Białka ubij na sztywno i delikatnie połącz z masą.
Łyżką stołową nakładaj porcje ciasta i smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju z obu stron na złoty kolor (placuszki można smażyć także bez tłuszczu na patelni teflonowej lub z powłoką nieprzywieralną).
Usmażone placuszki posyp cukrem pudrem.
Placuszki możesz podać także z sezonowymi owocami i miodem lub syropem klonowym lub z konfiturą domową, np. jagodową. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 30.04.2017 21:47
Bardzo smakowite:)
mufinka79 03.05.2013 12:29
Dziękuję za komentarze :)
angelika14 02.05.2013 13:55
jedne z moich ulubionych, przepyszne są jeszcze z malinami
Noruas 02.05.2013 13:35
bardzo ciekawe połączenie
gusia1000 02.05.2013 12:22
Warto je zrobić.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak