Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z serka homogenizowanego z musem z malin i sosem toffi
Pierwszą rzeczą jaką robię, to zabieram się za mus z malin.
Maliny myjemy i blendujemy na mus, po czym dodajemy do nich odrobinę cukru i podgrzewamy, aby były ciepłe.
Następnie robię placuszki.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję jaja, serek waniliowy, cukier waniliowy oraz mleko i całość wyrabiam na gładkie ciasto.
Smażę małe placuszki na rozgrzanym oleju.
Gdy są złociste, odkładam je na ręcznik papierowy, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowuję teraz sos toffi.
Do garnuszka wlewam tak 50 ml wody i wsypuję 5 łyżek cukru.
Podgrzewam tak długo, aż cukier się całkowicie rozpuści i skarmelizuje.
Następnie ściągam z paleniska i dolewam słodkiej śmietanki, tyle aby powstał w miarę gęsty sos.
Placuszki układam jeden na drugi, polewam musem z malin i sosem toffi.