placuszki z ricottą

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ser ricotta

    125 gram
  • mąka pszenna

    5 łyżek
  • jajko

    1 sztuka
  • cukier

    2 łyżki
  • cukier waniliowy

    1/2 opakowania
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • olej

    2 łyżki
  • mleko

    100 mililitrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Do miski wsypujemy składniki suche ( mąkę, cukier, cukier waniliowy,proszek do pieczenia), dodajemy jajko,mleko oraz serek i olej. Mieszamy wszystko łyżką aby nie było grudek . (Nie potrzeba miksera)
Na rozgrzaną patelnię kładziemy łyżką ciasto (1 łyżka, 1 placek)
Smażymy z każdej strony, aż się zarumieni.
(Jeśli do smażenia używacie patelni teflonowej nie potrzebny jest olej do smażenia)
Podajemy z syropem klonowym, syropem złocisty albo cukrem pudrem i dowolnymi owocami

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
jasiek 08.02.2015 13:28
ciekawe placki

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat