Placuszki z młodych ziemniaków

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

gniazd

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

gniazda

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki młode

    5 szt.
  • cebula biała

    1 szt.
  • czosnek

    2 ząbki
  • koperek

    1 mały pęczek
  • mąka ziemniaczana

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    4 spore łyżki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

  • sól do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki z młodych ziemniaków foto
Propozycja na smaczne, puszyste i delikatne placuszki z młodych ziemniaków z dodatkiem świeżego koperku. Idealnie komponują się z jogurtem naturalnym lub szklanką orzeźwiającej maślanki :)

PRZYGOTOWANIE:

Obrane ziemniaczki kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do rozdrabniacza i miksujemy.

Powstałą masę odstawiamy na 3 minuty, a następnie odlewamy nadmiar wody.
Krok 2 - Placuszki z młodych ziemniaków foto
W rozdrabniaczu mielimy także cebulę oraz czosnek i wraz z masą ziemniaczaną przekładamy do miski, do której dodajemy także jajko, mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, sól i świeżo zmielony pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Placuszki z młodych ziemniaków foto
Koperek drobno siekamy i dodajemy go do powstałej masy.
Krok 4 - Placuszki z młodych ziemniaków foto
Porcje masy wykładamy na patelnię na dobrze rozgrzany olej.
Krok 5 - Placuszki z młodych ziemniaków foto
Smażymy z obu stron na złocisty kolor.

Po usmażeniu placki odsączamy z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym i podajemy z jogurtem naturalnym, śmietaną lub szklanką maślanki :)

Życzę smacznego! :)

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Margo1 28.07.2015 11:02
Też takie lubię
mariuszek8 19.07.2015 09:41
UWielbiam placuszki i je jeść codziennie
IKrakowianka 18.07.2015 19:08
super są takie placuszki
krokus 18.07.2015 17:19
smacznie wygladają
ania2610 18.07.2015 16:40
pycha, jedne z moich ulubionych!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat