Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z malinami i czekoladą.

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

jajko 2 sztuki
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 1 sztuka
mąka krupczatka pół szklanki
mąka tortowa półtorej szklanki
mleko 1 szklanka
proszek do pieczenia pół łyżeczki
czekolada mleczna 6 kostek

Dodatkowo

maliny świeże świeże 1 szklanka
olej do smażenia

Porada

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Z przepisu wychodzi 16 sztuk placuszków.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z malinami i czekoladą.

Na podwieczorek lub deser polecam takie oto placuszki z malinami czekoladą. Czekolada, którą starłam do ciasta nadaje im czekoladowego smaku, a maliny świeża lekkiej kwaskowatości. Słodkie z kwaśnym to dobre połączenie. Dodam, że placuszki wychodzą bardzo puszyste i możemy je przygotować dosłownie w pół godziny. Zapraszam:)

Wykonanie:

1. Wszystkie składniki oprócz czekolady dajemy do miski i miksujemy na gładkie bez grudek ciasto, następnie dodajemy czekoladę startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie mieszamy.

2. Maliny płuczemy i dokładnie osuszamy. Następnie przekładamy je do ciasta i delikatnie mieszamy żeby się nie rozpadły.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia. Usmażone osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

4. Gotowe racuszki podajemy i życzę smacznego. Można je dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

5. Smacznego.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 13.10.2017 06:23
Dziękuję :)
gusia1000 13.10.2017 03:05
Prosto i smacznie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak