Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

2.0
(8)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1 szkl
mąka pszenna 1,5 szkl
jajko 1 szt
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki
cukier waniliowy 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
mak 3 łyżki ( mielony)
jabłka 3 szt
skórka pomarańczowa kandyzowana 2 łyżki
sól 1/2 łyżeczki
oliwa do smażenia
syrop klonowy do smaku

Porada

Placuszki z makiem, skórką pomarańczową i jabłkami są rewelacyjne. Puszyste, aromatyczne i bardzo smaczne.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z makiem i skórką pomarańczową

Kroki postępowania

1
Obrane jabłka bez gniazd nasiennych posiekać. Do miski wlać maślankę, dodać żółtko, cukier waniliowy, sodę oczyszczoną, sól i cukier, zamieszać.
Krok 1 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
2
Następnie wsypać przesianą mąkę
Krok 2 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
3
Dodać mielony mak.
Krok 3 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
4
I pokrojoną w kosteczkę skórkę pomarańczową.
Krok 4 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
5
Połączyć z posiekanymi jabłkami.
Krok 5 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
6
Białko ubić na sztywną pianę, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać.
Krok 6 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
7
Na rozgrzaną oliwę wkładać porcje ciasta.
Krok 7 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
8
Smażyć z obu stron na złoty kolor.
Krok 8 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto
9
Usmażone osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z syropem klonowym lub oprószone cukrem pudrem.
Krok 9 - Placuszki z makiem i skórką pomarańczową  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak