Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z makaronu z wołowym ragu
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i nożem kroimy go na mniejsze kawałki.
Pokrojony makaron łączymy starannie z sosem – odstawiamy do wystygnięcia.
Do zimnego makaronu z sosem wbijamy jajka, wsypujemy ½ szklanki parmezanu, dodajemy posiekane oregano i bułkę tarta – starannie wszystko łączymy. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję makaronu (jeśli jest zbyt mało kleisty dodajemy więcej bułki tartej) i formujemy w dłoniach placuszki. Placuszki kładziemy na gorącej patelni z odrobiną oliwy i smażymy je po 2-4 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Placuszki posypujemy parmezanem, dekorujemy oregano i serwujemy, pyszne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego.