Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z makaronu z wołowym ragu

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Placuszki

makaron spaghetti 1 opakowanie
parmezan starty 1 szklanka
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki

Ragu wołowe

mielona wołowina 250 gram
marchewka 1 szt
cebula 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
pomidory krojone z puszki 1 szt
ząbki czosnku 2 szt
bulion wołowy 1 szklanka
oregano świeże 1 garść
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z makaronu z wołowym ragu

Ragu – na patelnie rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej na złoty kolor mieloną wołowinę. Kiedy mięso zmieni ładnie kolor dodajemy do niego pokrojoną w kostkę marchewkę i cebulę i posiekany czosnek – smażmy 5 minut. Do mięsa i warzyw dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, zalewamy wszystko bulionem, przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy 30 minut. Do mięsa dodajemy pomidory i dusimy wszystko razem jeszcze 15 minut. Odkrywamy pokrywkę doprawiamy sos do smaku siole i pieprzem i gotujemy jeszcze 15 minut – cały nadmiar płynów musi odparować – sos ma być gęsty.

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta, odcedzamy i nożem kroimy go na mniejsze kawałki.

Pokrojony makaron łączymy starannie z sosem – odstawiamy do wystygnięcia.

Do zimnego makaronu z sosem wbijamy jajka, wsypujemy ½ szklanki parmezanu, dodajemy posiekane oregano i bułkę tarta – starannie wszystko łączymy. Lekko wilgotną dłonią nabieramy porcję makaronu (jeśli jest zbyt mało kleisty dodajemy więcej bułki tartej) i formujemy w dłoniach placuszki. Placuszki kładziemy na gorącej patelni z odrobiną oliwy i smażymy je po 2-4 minut z każdej strony aż ładnie się zarumienią. Usmażone placuszki układamy na ręczniku papierowym aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Placuszki posypujemy parmezanem, dekorujemy oregano i serwujemy, pyszne są zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Smacznego.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Malinka 13.06.2017 11:47
Bardzo ciekawa propozycja!
w mojej kuchni 13.06.2017 08:21
same pyszności
Krystyna32 13.06.2017 07:53
pyszności :)
jagoda5913 13.06.2017 00:17
ciekawy pomysł
Róża1 12.06.2017 23:04
super pomysł !!!!!!!!!!!!!!
jan_mag 12.06.2017 22:15
Fajne wykorzystanie makaronu
Mniam 12.06.2017 21:56
Bardzo oryginalny pomysł na placuszki :)
Edita 12.06.2017 21:34
ciekawy pomysl
ilka01 12.06.2017 21:24
super pomysł :)
sezamek 12.06.2017 21:18
Fajne, ale gdzie ragu ? Pewnie zjedli za szybko :)
Diana Rusiłowicz 12.06.2017 21:11
Pyszna propozycja!
Aleksandra/Olcia 12.06.2017 18:17
fajny pomysł na wykorzystanie makaronu :)
IgraszkiLosu 12.06.2017 16:52
dziękuje :)
Wiktoria29 12.06.2017 15:43
ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak