Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem

Placuszki z kaszy manny z marchewką i groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

8-9 sztuk

  • kasza manna

    3/4 szklanki
  • mleko

    3/4 szklanki

Dodatkowo

  • marchewka z groszkiem

    3/4 szklanki
  • sól i pieprz

Ponadto

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę manną wymieszać z mlekiem.
Całość doprawić solą i pieprzem, a następnie odstawić na chwilę, aby kasza zgęstniała.
Na końcu do masy wmieszać odcedzoną marchewkę z groszkiem.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i za pomocą łyżki - wykładać nieduże porcje ciasta.
(1 łyżka stołowa na 1 placuszek.)
Placki smażyć z obu stron na złoty kolor.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami (np. sosem lub śmietaną).
(Na zimno również świetnie smakują.)
Diana Rusiłowicz
Placki idealnie komponują się z dowolnym sosem i różnymi dodatkami. Możecie przyrządzić je na ostro lub ziołowo! Tu nie ma ograniczeń.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

gusia1000

02.11.2017 23:15
Super placki.

jejkuchnia

29.10.2017 09:49
Pięknie wyglądają. <3

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat