Placuszki z jabłkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • woda zimna

    1/2 szkl
  • mleko 3,2%

    1/2 szkl
  • śmietanka

    1/2 szkl
  • mąka pszenna

    12 łyżek
  • cukier waniliowy

    1 szt
  • jabłko

    1 szt
  • jaja

    2 szt
  • olej

    do smażenia
  • cukier puder

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W miseczce mieszamy mleko z wodą i śmietaną, a następnie dodajemy roztrzepane żółtka. Dodajemy sypkie składniki tj. mąkę pszenną i cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Białka jaj ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przygotowanym ciastem. Jabłko obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kosteczkę, po czym dodajemy do ciasta. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obydwu stron na złoty kolor. Po smażeniu podajemy posypane cukrem pudrem.
magduś83
Aby placuszki miały ładny kształt można tak jak ja użyć do smażenia formy do smażenia jajek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Grazyna0211 27.05.2014 19:06
fajne placuszki
norweska20 27.05.2014 18:53
wyszły super - takie lekkie wyglądają :)
noninka77 27.05.2014 18:31
bardzo lubię :)
bazylka 27.05.2014 17:41
Jedne z moich ulubionych.
Joannasz3190 27.05.2014 16:45
Pyszności :)
barbara11561 27.05.2014 15:31
bardzo smaczne te placuszki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat