Placuszki z dyni

Placuszki z dyni

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • dynia

    30 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka

    2 łyżki
  • olej

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w kostkę, przekładamy do garnka o grubym dnie i zalewamy odrobiną wody (tyle tylko aby się nie przypaliła), gotujemy na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia będzie miękka (kilka minut).

Wystawiamy, studzimy.

Miksujemy całą zawartość garnka blenderem, dodajemy jajko i mąkę (tyle mąki aby masa nie była zbyt rzadka).

Pieczemy na rumiano na patelni na rozgrzanym oleju, po obu stronach.

Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Możemy podać ze śmietaną, cukrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat