Placuszki z czerwonej soczewicy.

Placuszki z czerwonej soczewicy.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Placuszki

  • soczewica czerwona

    200 g
  • mąka pszenna

    4 łyżki
  • jajka

    2 sztuka
  • ser feta

    100 g
  • sól do smaku

  • pieprz czarny mielony

  • curry

  • olej do smażenia

Sos śmietanowy

  • śmietana 18 proc

    3 łyżki
  • jogurt grecki

    3 łyżki
  • sól do smaku

  • szczypiorek

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Soczewicę gotujemy do miękkości zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Ugotowaną soczewicę blendujemy z serem feta na gładką masę.
3. Dodajemy jajka oraz mąkę. Nie trzymamy się tu ściśle tych 4 łyżek - dosypujemy tyle mąki, ile potrzeba. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
4. Na rozgrzanym oleju smażymy placuszki, aż się zarumienią.
5. Gotowe polewamy sosem śmietanowym i zajadamy ze smakiem ;)

Sos:

1. Szczypiorek drobno siekamy.
2. Mieszamy śmietanę z jogurtem, doprawiamy solą i dodajemy szczypiorek.
3. Najlepiej smakuje lekko schłodzony :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

pestka

01.05.2017 09:17
wyglądają pysznie

Grażyna13

28.05.2014 22:57
Pycha, musze zrobic :)

mysza75

28.05.2014 14:05
jakie pyszne placki

MarchiochaKucharzy

27.05.2014 13:43
moje smaki! świetny przepis

migotka28

26.05.2014 22:47
fajnie wyglądaja jak ciasteczka

Jadwiga/Jaga85

26.05.2014 22:18
przepis zabieram!

Stenka

26.05.2014 21:33
ciekawy przepis

BernadettaP

26.05.2014 21:23
Bardzo lubię takie placuszki, chociaż robiłam w wersji wegańskiej, ewentualnie wegetariańskiej, ale bez mąki.

kasienka23

26.05.2014 20:59
ciekawe danie!

jasiek

26.05.2014 18:51
ładnie wyglądają

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat