Placuszki z cukinii z twarogiem

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    ok. 300 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • twaróg

    80 gramów
  • mąka pszenna

    2 kopiaste łyżki
  • koper świeży

    1 łyżka ( posiekany)
  • czosnek

    1 ząbek
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    do smaku
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • olej

    do smażenia

Opcjonalnie:

  • jogurt

  • śmietana

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię bez obierania zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Lekko posolić i po 15-20 minutach odcisnąć płyn.

Twaróg rozgnieść widelcem i utrzeć z jajkiem. Dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i na koniec dodać mąkę.

Po dokładnym wymieszaniu smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 24.11.2016 18:30
pyszniutkie placuszki
berys18 24.11.2016 09:48
świetne placuszki
Skotka 23.11.2016 22:40
Mąka pszenna, uzupełnię przepis:)
MAR3STA 23.11.2016 22:18
a jaka to ma być mąka?
MAR3STA 23.11.2016 22:17
podoba mi się ten przepis
ilka01 23.11.2016 21:36
pyszności....

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat