Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii z twarogiem
Przygotowując placuszki z cukinii z twarogiem, musicie pamiętać o jednej ważnej rzeczy, która mogłaby zaważyć o niepowodzeniu przepisu. Po starciu cukinii na tarce, ważne jest jej posolenie i odczekanie aż puści wodę. Tę wodę koniecznie trzeba odcisnąć, tak by placuszki po dodaniu reszty składników były zwarte i dobrze smażyły się na patelni.
1. Cukinię bez obierania zetrzeć na tarce jarzynowej o średnich oczkach. Lekko posolić i po 15-20 minutach odcisnąć płyn.
2. Twaróg rozgnieść widelcem i utrzeć z jajkiem. Dodać cukinię, przeciśnięty przez praskę czosnek, koper, pieprz i sól do smaku. Wymieszać i na koniec dodać mąkę.
3. Po dokładnym wymieszaniu smażyć placuszki na złoty kolor z obu stron. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
4. Podawać z kwaśną śmietaną lub jogurtem.