Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki z cukinii i gotowanych ziemniaków

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki ugotowane 5 sztuka
cukinia 1 sztuka
mąka pszenna 1 łyżka
jajko 2 szt
jogurt naturalny 30 ml
sok z cytryny 1 łyżka
musztarda 1 łyżeczka
cukier 0 do smaku
czosnek 1 ząbek
zioła 3 łyżka
sól 0 do smaku
olej do smażenia 0 do smaku
pieprz 0 do smaku
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 0 do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki z cukinii i gotowanych ziemniaków

Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach, cukinię tak samo.Po utarciu wymieszaj starannie z jajkami i mąką. Masę dopraw solą, pieprzem i gałką.
Rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy tworząc placuszki. Smaż tak długo aż się zrumienią na złotobrązowy kolor.
Przygotuj sos do placuszków: do jogurtu dodaj sok z cytryny i musztardę, wymieszaj. Dodaj szczyptę cukru, sól, pieprz, zgnieciony czosnek, na koniec dodaj posiekane zioła (świeży koperek lub bazylię, natke pietruszki, wg upodobań.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Piotr-21 26.10.2012 09:14
fajny przepis
gosia1988 26.10.2012 08:45
pomysłowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak