Placuszki z cukinii

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • mąka pełnoziarnista

    1,5 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • jogurt naturalny

    1 łyżka
  • oliwa

    1 łyżka
  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie myjemy, osuszamy i zcieramy na tarce z dużymi otworami. Dobrze jest odsączyć nadmiar wody z cukinii w lnianej ściereczce lub delikatnie ją posolić i umieścić na sitku by nadmiar wody odpłynął.
W misce mieszamy cukinię, jajko, mąkę i jogurt. Następnie dodajemy sprasowany czosnek. Solimy, doprawiamy pieprzem i przystępujemy do smażenia.
Smażymy na małym ogniu, z dwóch stron, na złoto. Podawać z jogurtem, albo lub dipem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Seba 14.05.2014 21:35
bardzo fajne
Bernadeta1 14.11.2013 14:40
w sezonie cukinii często robię, bardzo smaczne
pestka 05.11.2013 00:18
lubię takie placuszki i też często je robię
sasanka 23.10.2013 11:52
do tego lekki sosik czosnkowy i można zajadać :)
aniagdz 23.10.2013 09:05
robiłam już takie, więc mogę powiedzieć,że są pyszne:)
Melania 23.10.2013 08:54
Pyszne, w dodatku z sosem jogurtowym, mniam :)
Margaretkaw 23.10.2013 08:48
Wspaniałe, uwielbiam takie placuszki :)
Zdzisław 23.10.2013 07:56
smaczne danie na talerzu
Magula 23.10.2013 07:51
lubię takie placuszki
iwi 23.10.2013 06:22
Smaczne napewno

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat