Placuszki z cukinią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1 sztuka
  • jajka

    2 sztuki
  • mąka

    2 łyżki
  • zielona pietruszka

    1 pęczek
  • oliwa

    1 łyżeczka
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinie umyć i zetrzeć ze skórka na tarce o dużych oczkach. Posolić i odstawić na 15 min.
Odcisnąć cukinie, dodać roztrzepane jajka, oliwę i posiekaną pietruszkę. Następnie wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem, ponownie wymieszać. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie dosypać więcej mąki.
Na rozgrzaną teflonową patelnię nakładać łyżką porcje ciasta i smażyć z obu stron na zloty kolor.
Podawać z sosem (np. z jogurtu greckiego z pietruszką)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
iza0823 19.07.2013 23:25
robię podobne, pycha
ewaa 27.07.2012 21:20
super
Agiatis 01.03.2012 07:37
superaśne:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat