placuszki z cukini

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    1-2 sztuki
  • ser żółty

    150 g
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • szczypiorek

    0,5 pęczka
  • mąka (ile zabierze)

  • sól do smaku

  • pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię obieramy ze skórki, wydrążamy pestki.


Cukinię i ser ścieramy na drobnych oczkach tarki (tych samych, na których ścieramy ziemniaki na placki ziemniaczane), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany szczypiorek, jajko, przyprawy i mąkę (mąki dodajemy tyle, aby ciasto miało taką samą konsystencję, jak to na plaski ziemniaczane).

Wykładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej formując niewielkie placuszki.

Najlepiej smakują na zimno

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Wiesława1 19.04.2012 12:20
super
marcinek 08.11.2011 12:19
Super
Katarzyna/kate1980 23.10.2011 14:01
uwielbiam takie
kate.500 27.09.2011 14:55
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat