Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki wielowarzywne
Kroki postępowania
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, ustawiamy na sitku i odciskamy z nadmiaru wody. Cukinie pozbawiamy twardych końców i również ścieramy je na tarce o drobnych oczkach, posypujemy delikatnie solą, odstawiamy na chwilę, a następnie dokładnie odciskamy. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do startych warzyw.
* Jeśli masa wydaje nam się zbyt rzadka, dodajmy więcej mąki.
* Placuszki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym i odsączmy je z nadmiaru tłuszczu.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Życzę smacznego! :)