Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki waniliowo-bananowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 2 duże
banan 1 duży dojrzały
jogurt waniliowy gęsty 250 ml
cukier waniliowy 1 łyżeczka
sól szczypta
mąka kukurydziana 2-3 łyżki
mąka pszenna pełnoziarnista 2-3łyżki
olej do smażenia

Porada

Jako dodatek do placuszków można podać jogurt waniliowy lub bananowy, lekki bananowy dżem albo serek waniliowy.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki waniliowo-bananowe

Kroki postępowania

1
Banana obrać i pokroić w drobną kostkę - ja przeciskam banana przez sitko do sałatki jarzynowej.
Krok 1 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
2
Dodać całe jajka i cukier waniliowy.
Krok 2 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
3
Masę dokładnie wymieszać i wlać do niej jogurt waniliowy.
Krok 3 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
4
Dodać proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
Krok 4 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
5
Dosypać mąkę kukurydzianą - połączyć z pozostałymi składnikami w jednolitą masę. Pozostawić na 10 minut do spęcznienia.
Krok 5 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
6
Na końcu dosypać mąkę pełnoziarnistą (graham).
Krok 6 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
7
Ciasto ponownie odstawić na kilka minut.
Krok 7 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
8
Na lekko natłuszczonej patelni smażyć niewielkie rumiane placuszki. Podawać na ciepło
Krok 8 - Placuszki waniliowo-bananowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

w mojej kuchni 26.11.2015 19:03
smaczne na kolację dla mnie
Konczi 26.11.2015 17:11
kolejna pyszność zagościła u Ciebie
Małgorzata92 26.11.2015 14:20
Zaraz zrobię :)
Aleksandra/Olcia 26.11.2015 13:37
synek mój uwielbia

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak