Placuszki waniliowo-bananowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    2 duże
  • banan

    1 duży dojrzały
  • jogurt waniliowy

    gęsty 250 ml
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta
  • mąka kukurydziana

    2-3 łyżki
  • mąka pszenna pełnoziarnista

    2-3łyżki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Banana obrać i pokroić w drobną kostkę - ja przeciskam banana przez sitko do sałatki jarzynowej.
Krok 2 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Dodać całe jajka i cukier waniliowy.
Krok 3 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Masę dokładnie wymieszać i wlać do niej jogurt waniliowy.
Krok 4 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Dodać proszek do pieczenia i wymieszać dokładnie.
Krok 5 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Dosypać mąkę kukurydzianą - połączyć z pozostałymi składnikami w jednolitą masę. Pozostawić na 10 minut do spęcznienia.
Krok 6 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Na końcu dosypać mąkę pełnoziarnistą (graham).
Krok 7 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Ciasto ponownie odstawić na kilka minut.
Krok 8 - Placuszki waniliowo-bananowe foto
Na lekko natłuszczonej patelni smażyć niewielkie rumiane placuszki. Podawać na ciepło
Habibi
Jako dodatek do placuszków można podać jogurt waniliowy lub bananowy, lekki bananowy dżem albo serek waniliowy.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 26.11.2015 19:03
smaczne na kolację dla mnie
Konczi 26.11.2015 17:11
kolejna pyszność zagościła u Ciebie
Małgorzata92 26.11.2015 14:20
Zaraz zrobię :)
Aleksandra/Olcia 26.11.2015 13:37
synek mój uwielbia

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat