Placuszki tuńczykowo zieminiaczane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • tuńczyk kawałki w oleju

    2 puszki
  • jajko

    1 szt.
  • mąka pełnoziarnista

    1/2 szklanki
  • ziemniaki

    600 gram
  • cebula

    250 gram
  • czosnek

    4 ząbki
  • skórka z cytryny

    1 łyżka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

  • Pieprz cytrynowy mielony Prymat

    1/2 łyżeczki
  • sól

    1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny Prymat w młynku

    1 łyżeczka
  • olej do smażenia

  • kolendra

    liście
  • tymianek

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki, następnie gotujemy na parze do miękkości. Na patelnie wrzucamy poszatkowaną cebulę ,i smażymy aż się zeszkli następnie dodajemy tymianek i rozgnieciony czosnek.

Ugotowane ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy smażoną cebulę, odsączonego tuńczyka, garść liści kolendry, skórkę cytrynową, pieprz czarny i cytrynowy oraz sól. Całość dokładnie ugniatamy na jednolitą masę , przy pomocy widelca lub ugniatacza do ziemniaków.
Dodajemy jajko oraz przesianą mąkę i wyrabiamy pulchną masę przez około 5 minut.
Na patelni rozgrzewamy sporą ilość oleju tak żeby placki smażyły się do połowy zanurzone (około 100ml) W dłoniach formujemy małe placuszki które obtaczamy z obu stron w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z plasterkami cytryny i sosem czosnkowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
goofy9 19.06.2013 13:43
ciekawy pomysł na placki ziemniaczane
caralajna 08.04.2012 10:45
świetne :)
[email protected] 31.03.2012 21:06
extra
agnieszka189 22.03.2012 14:46
ciekawa jestem ich smaku, fajny przepis
karolcia_zip 19.03.2012 15:42
Ciekawe danie.
cris04 19.03.2012 15:16
Robię trochę inaczej,ale polecam.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat