Składniki
kostka
g
kg
gramów
gniazda
gniazd
ml
duża łyż.
dużej łyż.
mała łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
jajko
1 sztuka -
mleko
0.5 szklanki -
mąka pszenna
12 łyżek -
proszek do pieczenia
1 łyżeczka -
szpinak mrożony
200 gramów -
czosnek
1 ząbek -
sól
2 szczypty -
Pieprz czarny mielony Prymat
2 szczypty -
olej rzepakowy do smażenia
2 łyżki
Przepis i sposób przygotowania Placuszki szpinakowe
Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.
Jajo wbić do miski i roztrzepać rózgą, dodać mleko i wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać.
W razie potrzeby można dodać więcej mąki (gdyby ciasto było zbyt rzadkie).
Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placki i smażyć je z obu stron, do uzyskania lekko rumianego koloru.
Komentarze (0)