Placuszki szpinakowe

Placuszki szpinakowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Placuszki są bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne, szczególnie z dodatkiem sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 sztuka
  • mleko

    0.5 szklanki
  • mąka pszenna

    12 łyżek
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • szpinak mrożony

    200 gramów
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól

    2 szczypty
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    2 szczypty
  • olej rzepakowy do smażenia

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Placuszki szpinakowe

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Jajo wbić do miski i roztrzepać rózgą, dodać mleko i wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać.

W razie potrzeby można dodać więcej mąki (gdyby ciasto było zbyt rzadkie).

Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placki i smażyć je z obu stron, do uzyskania lekko rumianego koloru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat