Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki szpinakowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Placuszki są bardzo szybkie w wykonaniu i smaczne, szczególnie z dodatkiem sosu czosnkowego lub kwaśnej śmietany.

Składniki:

jajko 1 sztuka
mleko 0.5 szklanki
mąka pszenna 12 łyżek
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
szpinak mrożony 200 gramów
czosnek 1 ząbek
sól 2 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
olej rzepakowy do smażenia 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki szpinakowe

Szpinak rozmrozić i odcisnąć z nadmiaru wody.

Jajo wbić do miski i roztrzepać rózgą, dodać mleko i wymieszać. Do masy jajecznej wsypać mąkę, proszek do pieczenia, szpinak i czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawić solą oraz pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać.

W razie potrzeby można dodać więcej mąki (gdyby ciasto było zbyt rzadkie).

Na patelni rozgrzać olej, łyżką kłaść placki i smażyć je z obu stron, do uzyskania lekko rumianego koloru.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak