Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki ryżowe z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ryż 1 szkl
jabłka 3 szt
mąka 3 łyzki
mleko 1/2 l
jajko 2 szt
masło 1 łyżka
cukier 2 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon do posypania
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki ryżowe z jabłkami

Ryż zalać w rondlu 1 szklanką zimnej wody, zagotować, następnie wlać gorące mleko i ugotować do miękkości, odstawić i wystudzić. Żółtka utrzeć do białości z masłem, cukrem i cukrem waniliowym, połączyć z ryżem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pokrojone na plasterki jabłka, wymieszać. Bialka ubić na sztywną pianę, połączyć z ciastem i delikatnie przemieszać. Smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Podawać posypane cukrem pudrem z cynamonem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 22.03.2013 07:36
super deser
Bernadeta1 27.08.2012 10:40
super
Iwona51
Iwona51 09.01.2012 00:10
fajne
przejs 06.10.2011 09:42
Idealne dla dzieciaków.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak