Placuszki ryżowe

Placuszki ryżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ryż basmati

    100 g
  • mąka

    1 1/4 szklanki
  • jajko

    1
  • mleko

    1 1/4 szklanki
  • masło

    5 łyżeczek
  • sól

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 1/2 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ryż ugotuj do miękkości,ostudź.
Mąkę przesiej do miski,dodaj proszek do pieczenia,sól i mleko. Wszystko dokładnie wymieszaj.Dodaj ryż i jajko,wymieszaj.
Masło rozpuść w rondelku i dodaj do ciasta,jeszcze raz wymieszaj.
Smaż na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Ewa Wojtaszko
Do placuszków można użyć mąki pełnoziarnistej

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dollce 08.08.2015 18:57
Super propozycja :)
Futka 07.08.2015 05:34
Świetne i niezwykle smaczne placuszki :)
Wiktoria29 06.08.2015 20:54
świetne na śniadanko
Saga123 06.08.2015 17:12
muszę koniecznie wypróbować ten przepis :)
mariuszek8 06.08.2015 16:13
Uwielbiam je! Mniami!
aginaa 06.08.2015 13:16
bardzo je lubie
wyattearp 06.08.2015 12:09
super placuszki
Małgorzata92 06.08.2015 11:57
Dorzuciłam trochę jabłka tartego i nabrały orzeźwiającego smaku, polecam :)
Aleksandra/Olcia 06.08.2015 11:25
mniam mniam
olyabuziaczek 06.08.2015 11:20
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat