Placuszki ryżowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    2/3 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • jaja

    2 sztuki
  • olej

    do smażenia
  • cukier puder

    do posypania
  • jogurt grecki

    do polania
  • ryż

    170 (ugotowany)
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki ryżowe foto
Ugotowany ryż wystudzić i wsypać do miski (można ryż ugotować specjalnie a można użyć, tak jak ja, ryżu pozostałego z obiadu lub nawet dnia poprzedniego).
Krok 2 - Placuszki ryżowe foto
Do drugiej miski wlać mleko, dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz jajka. Zmiksować na jednolite ciasto. Zmieszać z ugotowanym ryżem.
Krok 3 - Placuszki ryżowe foto
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, kłaść po łyżce ciasta na placuszek i smażyć na złoto z obu stron.
Krok 4 - Placuszki ryżowe foto
Usmażone placuszki wykładać na ręcznik papierowy w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
Krok 5 - Placuszki ryżowe foto
Placuszki ułożyć na talerzach, oprószyć obficie cukrem pudrem (w cieście nie ma cukru) i podawać z jogurtem greckim

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (20)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
IwonaKa 10.02.2014 12:06
na pewno smaczne
kate.500 28.12.2013 19:53
pyszne placuszki
Alex_M 23.11.2013 12:37
polecam, gdy zostanie ryż z obiadu. są smaczne i puszyste :)
Malinka 23.11.2013 08:00
Nigdy takich nie robiłam, świetny sposób na wykorzystanie ryżu:)
Aannkaa82 24.10.2013 19:11
świetne placuszki, chetnie bym się poczęstowałą :)
Ada-Gaba 17.10.2013 10:46
podoba mi się ten przepis, w tych dniach wypróbuję na pewno
gosia56 17.10.2013 08:26
napewno pyszne placuszki
Łucja 16.10.2013 13:53
ciekawe placuszki :)
caralajna 16.10.2013 07:41
jeszcze takich nie robiłam, fajny pomysł
Alex_M 15.10.2013 18:22
@Mniam, polecam :) dzięki dodaniu ryżu są... pulchne :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat