Placuszki racuszki z groszkiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1,5 szkl
  • jogurt naturalny

    1 szkl
  • jajka

    3 szt
  • szynka

    20 dag
  • groszek zielony

    1 szkl
  • kukurydza

    3/4 szkl
  • ser żółty

    15 dag
  • koperek

    1 pęczek
  • sól

  • pieprz

  • olej

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Żółtka oddzielic od białek, dodac do nich sól, pieprz i ucierac z mąką, dodając co chwilę po łyżce jogurtu. Białka ubic na sztywną pianę, bardzo delikatnie wymieszac z ciastem. Do masy dodac groszek , kukurydzę, posiekany koper i pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszac. Placuszki smazyc na oleju na średnim ogniu.
2. Ja zawsze te placuszki odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nalezy posypac startym żółtym serem (choc niekoniecznie :) Z proporcji podanych powyżej wychodzi mi zazwyczaj ok. 12 placuszków.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
kasienka23 29.09.2013 18:02
lubię groszek, myślę że będą mi smakowały!
Monika-twin 29.09.2013 17:02
pyszne kotleciki
Olga_SK 29.09.2013 16:17
Prezentują się smakowicie :)
Megg 29.09.2013 12:50
bardzo fajne i smaczne placuszki
Jusiaa 29.09.2013 12:46
Ciekawa propozycja
nutellla 29.09.2013 12:28
pewnie dobrze smakują :)
Izabela9 29.09.2013 11:41
Z groszkiem nigdy nie robiłam.
Barbara/zuza22_85 29.09.2013 11:31
bardzo fajne
mufinka79 29.09.2013 10:54
Z groszkiem muszą być bardzo smaczne :)
Agata 29.09.2013 10:39
ale pięknie wyglądają i jeszcze lepiej pewnie smakują:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat