Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki racuszki z groszkiem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 1 1/2 szklanki
jogurt naturalny 1 szklanka
jajko 3 sztuki
szynka 20 dag
kukurydza 3/4 szklanki
ser żółty 10 dag
sól
pieprz
olej do smażenia
koperek 1 pęczek
groszek zielony 1 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki racuszki z groszkiem

1. Żółtka oddzielic od białek, dodac do nich sól, pieprz i ucierac z mąką, dodając co chwilę po łyżce jogurtu. Białka ubic na sztywną pianę, bardzo delikatnie wymieszac z ciastem. Do masy dodac groszek , kukurydzę, posiekany koper i pokrojoną w kostkę szynkę, wymieszac. Placuszki smazyc na oleju na średnim ogniu.
2. Ja zawsze te placuszki odsączam na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze ciepłe nalezy posypac startym żółtym serem (choc niekoniecznie :) Z proporcji podanych powyżej wychodzi mi zazwyczaj ok. 12 placuszków.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Cukiereczek13 28.09.2012 18:04
muszą świetnie smakować :)
Lemon 17.09.2012 22:15
pyszności
BeataJ 17.09.2012 20:36
ooo jakie fajne :)
manaika 17.09.2012 19:46
takich jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak