Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki po węgiersku wg Elfi

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

placki
ziemniak 8
sól
pieprz
jajko
mąka 2 łyżki
olej
sos
mięso 400 g
Liść laurowy suszony Prymat
cebula
majeranek
śmietana 18 proc
pieczarki
pieprz w kulkach

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki po węgiersku wg Elfi

Kroki postępowania

1
Ziemniaczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na papkę. Dodaję jajko i mąkę, trochę soli, pieprzu i mieszamnakładam drugi placek.
Krok 1 - Placuszki po węgiersku wg Elfi foto
2
. Na patelni rozgrzewam olej i smażę małe placuszki - mniej więcej w tym samym rozmiarze.
Krok 2 - Placuszki po węgiersku wg Elfi foto
3
W tym samym czasie obieram i kroję na drobne kawałeczki cebulkę. Biorę głęboką patelnię z przykryciem i zaczynam lekko podsmażać cebulkę. Pieczarki myję, kroję na drobna kosteczkę i dorzucam na patelnie wraz z liściem laurowym. Następnie dodaję mięso pokrojone wg upodobań - dość drobno np w paski. Dolewam pól szklanki wody, mieszam i dusze pod przykryciem. Gdy mięso jest już miękkie dodaję przyprawy oraz pieprz w kulkach ze słoiczka - ok 1 duża łyżka. W razie potrzeby dolewam wody. Sosik zaciągam śmietaną. Teraz biorę jeden placuszek, nalewam na niego obficie sosem z mięsem i
Krok 3 - Placuszki po węgiersku wg Elfi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rafał10 27.08.2012 10:00
mniam, wygląda prześlicznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak