Placuszki owocowo- jaglane

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jabłko

    1 sztuki
  • banan

    1 sztuka
  • jajko

    2 sztuki
  • woda

    100 ml
  • sól

    szczypta
  • cynamon Prymat

    1/2 łyżeczki
  • mąka kukurydziana

    4 łyżki
  • mąka ryżowa

    2 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • kasza jaglana

    150 gram ugotowanej
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Placuszki owocowo- jaglane foto
Jabłko ścieramy na tarce. Dodajemy banana rozgniecionego widelcem. Wbijamy jajka, dolewamy wodę i wsypujemy szczyptę soli i cynamon. Dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Placuszki owocowo- jaglane foto
Mąki mieszamy razem z sodą i dosypujemy do całości.
Krok 3 - Placuszki owocowo- jaglane foto
Na koniec dodajemy ugotowaną kasze jaglaną. Dokładnie mieszamy na gładką masę. Jak jest za rzadkie dodajemy trochę mąki.
Krok 4 - Placuszki owocowo- jaglane foto
Smażymy z obu stron. Wyjmujemy na ręcznik papierowy by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać z ulubionym dżemem, samo lub z cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat