Placuszki owocowe

Placuszki owocowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • jabłko

    1 szt,
  • banan

    1 szt.wiekszy,
  • mąka pszenna

    1 szkl,
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki,
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki,
  • jajko

    1 szt,
  • maślanka

    1 szkl,
  • sól

    odrobina,
  • olej do smażenia

dodatkowo;

  • borówka amerykańska

  • bita śmietana

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Placuszki owocowe

Jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach ( nie obierać jabłka).
Do startego jabłka dodać rozdrobniony banan oraz jajko a następnie maślankę. Wymieszać dokładnie do połączenia składników.
Połączyć z suchymi składnikami.
Gdyby ciasto było za luźne dodać więcej mąki , a gdyby było za geste to dodać maślanki.
Na rozgrzaną patelnie dodać odrobinę oleju , nakładaj ciasto i smażyć placuszki z obu stron na złoty kolor. Podawać na ciepło np. ze świeżymi owocami i bitą śmietaną.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

gusia1000 26.06.2017 21:52
Na pewno są smaczne.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat