Placuszki kukurydziane (bezglutenowe)

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka kukurydziana

    6-7 łyżek
  • cukier

    2-3 łyżeczki
  • jogurt naturalny

    150 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/3 łyżeczki
  • cukier wanilinowy

    10 gramów
  • olej do smażenia

  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajko ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję jogurt, sodę oraz mąkę kukurydzianą (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki).
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Nakładam placuszki i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki z takiej mąki nie dość, że mają piękny kolor - to jeszcze wspaniale smakują (są bardzo miękkie i puszyste).

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dodi 02.11.2016 19:38
fajne placuszki
Futka 02.11.2016 15:02
Świetne i pożywne placuszki :)
ada.la 02.11.2016 14:29
pyszne i zdrowe

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat