Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki kukurydziane (bezglutenowe)

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka kukurydziana 6-7 łyżek
cukier 2-3 łyżeczki
jogurt naturalny 150 gramów
jajko 1 sztuka
Soda oczyszczona Prymat 1/3 łyżeczki
cukier wanilinowy 10 gramów
olej do smażenia
cukier puder do oprószenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki kukurydziane (bezglutenowe)

Jajko ucieram z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaję jogurt, sodę oraz mąkę kukurydzianą (jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, można dodać więcej mąki).
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Nakładam placuszki i smażę z dwóch stron na złoty kolor. Placuszki z takiej mąki nie dość, że mają piękny kolor - to jeszcze wspaniale smakują (są bardzo miękkie i puszyste).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 02.11.2016 19:38
fajne placuszki
Futka 02.11.2016 15:02
Świetne i pożywne placuszki :)
ada.la 02.11.2016 14:29
pyszne i zdrowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak