Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki kukurydziane

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 1,5 szklanki
cukier 1 łyżka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kukurydza zmiksowana 1 szklanka
mleko 2 łyżki
jajk 2
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki kukurydziane

Wymieszać przesianą mąke z proszkiem do pieczenia i cukrem.Odstawić.Połączyć mleko z roztrzepanymi żółtkami i pastą kukurydzianą.Dobrze wymieszać.Przyprawić do smaku..Wsypać mąkę.Dokładnie utrzeć ciasto na gładką masę.Łyżką dodawać ubitą pianę.Delikatnie mieszać.Z przygotowanego ciasta formować placuszki,nabierając łyżką niewielkie porcie,zsuwać je do gorącego tłuszczu(190stopni C),pomagając sobie drugą łyżką.Smażyć w głębokim naczyniu,odsączyć z tłuszczu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 07.12.2010 18:35
fajne te placuszki
Kate131 07.12.2010 18:35
fajne te placuszki
traktorek 05.12.2010 14:19
muszę wypróbować

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak