Placuszki jogurtowe z sosem mandarynkowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Sos mandarynkowy

  • sok mandarynkowy

    250 ml
  • imbir

    3 plasterki
  • rozmaryn

    1 gałązka
  • masło

    50 g

Placuszki

  • jajko

    1
  • cukier

    1 łyżka
  • jogurt naturalny

    190 g
  • mąka pszenna

    125 g
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/4 łyżeczki
  • olej do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sos mandarynkowy:
Do garnuszka wkładamy wszystkie składniki sosu oprócz masła, gotujemy do momentu aż odparuje połowa płynu. Wyjmujemy rozmaryn i imbir, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia.

Placuszki:
Żółtko ucieramy z cukrem na puszysty krem, następnie dodajemy jogurt, mieszamy oraz mąkę z sodą. Białko ubijamy na sztywną pianę, delikatnie dodajemy do masy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, łyżką nakładamy placuszki, smażymy na złoty kolor na małym ogniu.
wedith1
Do sosu można użyć innego soku np. pomarańczowego, z granatu, malinowego itp. Jeśli sos jest kwaśny, można dodać łyżeczkę cukru.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 03.10.2016 09:58
wyglądają zachęcająco:-)
Wiktoria29 26.09.2016 15:46
wyglądają fantastycznie, świetny pomysł na sos
Ola1young 26.09.2016 14:41
ładne i pyszne placuszki :)
Grazyna0211 26.09.2016 13:38
smaczne placuszki
Edith85 26.09.2016 13:03
Wyglądają rewelacyjnie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat