Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki jogurtowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 280 g
masło lub margaryna 70 g
jogurt naturalny 175 ml
sól 1/2 łyzeczki
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżeczki
proszek do pieczenia 1,5 łyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki jogurtowe

Kroki postępowania

1
Przygotować i odmierzyć sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia i jogurt naturalny.
Krok 1 - Placuszki jogurtowe foto
2
Do miski przesiać przez sito mąkę, dodać sól, proszek do pieczenia i sodę oraz masło lub margarynę.
Krok 2 - Placuszki jogurtowe foto
3
Wszystko dokładnie wymieszać i posiekać nożem , tak aby mieszanka przypominała kaszę.
Krok 3 - Placuszki jogurtowe foto
4
Do mieszanki dodać jogurt.
Krok 4 - Placuszki jogurtowe foto
5
Wyrobić gładkie i miękkie ciasto.
Krok 5 - Placuszki jogurtowe foto
6
Ciasto rozwałkować na grubość ok. 1-1,5 cm i wycinać krążki np. szklanką lub kroić w kwadraciki.
Krok 6 - Placuszki jogurtowe foto
7
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 170-180- stopni przez ok. 15 minut aż placuszki się zarumienią i wyrosną.
Placuszki można podawać np. do ryb na ciepło lub gulaszu , a także na śniadanie z masełkiem .
Krok 7 - Placuszki jogurtowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.05.2014 22:59
Tylko takie robić.
Jagódka77 04.05.2014 21:23
pysznie się prezentują
Magula 04.05.2014 00:16
Muszą być smaczne!
Lis 03.05.2014 22:11
Super placuszki:)
Jusiaa 03.05.2014 21:50
Świetne :)
pajbek 03.05.2014 21:28
Pysznie wyglądają :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak