Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

10 sztuk:

  • jajko

    2 sztuki
  • kefir

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • proszek do pieczenia

    0.25 łyżeczki
  • sól

    0.25 łyżeczki
  • pieprz

    2 szczypty

Dodatkowo:

  • mozzarella w kulkach

    1 sztuka
  • bazylia świeża

    5 liści

Ponadto:

  • masło

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.)

Diana Rusiłowicz
Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 05.06.2018 19:40
fajne placki.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat