Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.
Placuszki są przepyszne i bardzo aromatyczne. My podjadamy je w wersji solo, ale również świetnie komponują się z ulubionym sosem, na ciepło i zimno.

Składniki:

10 sztuk:

jajko 2 sztuki
kefir 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
proszek do pieczenia 0.25 łyżeczki
sól 0.25 łyżeczki
pieprz 2 szczypty

Dodatkowo:

mozzarella w kulkach 1 sztuka
bazylia świeża 5 liści

Ponadto:

masło 1 łyżka

Porada

Aby ser nie wypływał i placuszki nie rozpadały się podczas smażenia to należy je przypiec na małym ogniu, a następnie przełożyć na drugą stronę.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki jajeczne z mozzarellą i świeżą bazylią

Jajka najpierw wymieszać (najlepiej widelcem) z kefirem, a następnie z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawami.
Na końcu do masy jajecznej wmieszać mozzarellę uprzednio pokrojoną w kostkę oraz posiekane listki bazylii.
Na patelni rozgrzać masło lub olej i za pomocą łyżki stołowej - wykładać niewielkie porcje ciasta.
(1 łyżka na 1 placuszek.)
Placuszki smażyć z obu stron na złoty kolor i podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
(Choć ja oraz moja córka uwielbiamy je podjadać również na zimno.)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 05.06.2018 19:40
fajne placki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak