Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki jaglano-szpinakowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza jaglana 1 szklana
szpinak świeży 300 gram
cebula 1 sztuka
jajko 3 sztuki
czosnek ząbki 2 ząbki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat
sól do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki jaglano-szpinakowe

Kroki postępowania

1
Kaszę delikatnie prażymy w garnku (około minuty).
Krok 1 - Placuszki jaglano-szpinakowe foto
2
Następnie zalewamy ją 2 szklanki wody. Całość delikatnie solimy do smaku i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Kasza powinna wchłonąć wszystką wodę.
Gotową odstawiamy do ostygnięcia.
Krok 2 - Placuszki jaglano-szpinakowe foto
3
Między czasie szpinak dokładnie przepłukujemy i osuszamy. Gotowy przysmażmy krótko na oleju (by stracił na objętości). Pod koniec smażenia dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Szpinak zdejmujemy z ognia i delikatnie studzimy.
Krok 3 - Placuszki jaglano-szpinakowe foto
4
Do przestudzonej kaszy dodajemy jajka, pokrojoną z kostkę cebulę, mąkę oraz szpinak. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
Krok 4 - Placuszki jaglano-szpinakowe foto
5
Przygotowane ciasto wykładamy porcjami na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy je z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy.
Krok 5 - Placuszki jaglano-szpinakowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 07.12.2016 18:54
Bardzo smaczne
gusia1000 07.12.2016 17:19
Bardzo dobre.
dodi 07.12.2016 15:05
ale pyszności, mniam
Aleksandra/Olcia 07.12.2016 10:02
mnaim mniam
Madzai 07.12.2016 09:52
Pyszności :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak