Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczne placuszki grzybowe. Połączenie ciasta naleśnikowego z podsmażonymi z cebulą grzybkami to strzał w dziesiątkę. Placuszki bardzo smakowały całej mojej rodzince, ponieważ lubimy grzyby w każdej postaci.

Składniki:

Składniki na ciasto naleśnikowe:

mąka 1 szklanka
jajko 1 sztuka
sól 2 szczypty
woda mineralna 170 mililitrów

Dodatkowo:

podgrzybki 200 gramów
cebula 1 sztuka
olej rzepakowy do smażenia 0.5 litra

Porada

Oleju zużyłam mniej.

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym

Grzyby oczyszczamy, płuczemy, osuszamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki lub w kostkę.

Następnie podsmażamy na oleju około 10 minut, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia cebuli.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Po podsmażeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Ciasto naleśnikowe:
Składniki na ciasto dobrze wymieszać .
Do ciasta włożyć przygotowane, wystudzone grzyby i wymieszać.
Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładamy porcje ciasta i smażymy nie duże placuszki. Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub jako smaczną przekąskę, przystawkę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 20.07.2019 19:52
Dobre.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak