Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki gajowego z jajecznica grzybową

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

placki
ziemniaki 80-90 dag
mleko 2% 3/4 szklanki
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 4 łyżki
czosnek 2 ząbki
majeranek 1/2 łyżeczki
olej do smażenia
jajecznica
jajko 8 sztuk
maślaki 50 dag
cebula biała 1 sztuka
masło 3 łyżeczki
świeży majeranek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki gajowego z jajecznica grzybową

Kroki postępowania

1
Placki: Ziemniaki oskrobać zetrzeć na tarce o drobnych otworach ja tarłam przez specjalną nasadkę do maszynki do mięsa)Masę ziemniaczaną przełożyć do woreczka z tetry i odcisnąć je dosyć mocno.Do wyciśniętej masy dodać przeciśnięty przez praskę czosnek,doprawic do smaku solą piperzem majerankiem i szczyptą mielonego kminku,wbić jajko,dosypac mąkę i wszystko razem dokładnie wymieszać . Na rozgrzanej patelni z olejem nakąłdac porcjami ciasto ziemniaczane i smażyć owalne placki z obu stron na rumiano.Następnie wykładac je z patelni na papierowy ręcznik i osączyć z nadmiaru tłuszczu.Trzymać w ciepłym miejscu aby nie ostygły.Ja wsadziłam je do ciepłego piekarnika -gdzie wcześniej pieklam ciasto:)
Krok 1 - Placuszki gajowego z jajecznica grzybową foto
2
Jajecznica: Grzyby obrać zdjąc skórkę z kapeluszy opłukać -nie moczyć! pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać posiekać .na patelni rozgrzać masło wrzucić cebulę oraz grzyby doprawić całosć do smaku i dusić bez przykrycia aż grzyby będą miękkie. Jajka wbijamy do miseczki roztrzepujemy widelcem dodajemy szczyptę pieprzu,wlewamy do grzybów gdy będa miękkie,smażymy do momentu aż jajka się zetną .
Krok 2 - Placuszki gajowego z jajecznica grzybową foto
3
Tak przygotowaną jajecznicę grzybową układamy na ciepłych plackach dekorujemy swiezym majerankiem i podajemy od razu. Smacznego!
Krok 3 - Placuszki gajowego z jajecznica grzybową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MartaKarasia90 10.11.2013 17:00
przepyszne ;)
misia53 24.09.2013 18:25
przyciągają mnie te twoje placuszki , bardzo apetycznie wyglądają
fotoviderek 24.09.2013 17:56
Świetne połączenie smaków:)
Czarnula87 24.09.2013 13:04
bardzo smaczny pomysł
Agata
Agata 24.09.2013 13:01
smaczne !:)
2milutka 24.09.2013 12:34
tak...już poprawiam
Konczi 24.09.2013 12:04
nie jadłam takiego połączenia, wygląda na smaczne i faktycznie w składnikach chochlik buszuje
mufinka79 24.09.2013 11:01
Chyba wkradł się błąd do przepisu, bo są jajka ugotowane na twardo, a z nich raczej nie wyjdzie jajecznica, co najwyżej pasta jajeczna :)
mufinka79 24.09.2013 11:00
Nigdy nie podawałam placków z jajecznicą,ale chyba wypróbuję :)
sylwia_mc 24.09.2013 10:57
Pyszne .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak