placuszki cukiniowo-ziemniaczane

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukinia

    2 sztuki
  • ziemniaki

    4 szrtuki
  • jaja

    3 sztuki
  • cebula

    2 sztuki
  • mąka

    1 szklanka
  • sól i pieprz

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - placuszki cukiniowo-ziemniaczane foto
cukinię płuczemy, i ścieramy na tarce, najlepiej rmłoda cukinia, wtedy nadaje się cała, ewentualnie dużą ( ja taką dysponowałąm) wydrążamy . Ja scieram ze skóką, łądniej wtedy placuszki wyglądają. ścieramy na tarce na oczkach do zupy jak się sciera np. ogórki czy marchew.
Krok 2 - placuszki cukiniowo-ziemniaczane foto
ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce, ja starłam na tej najmniejszej. Cebulę kroimy w cieniutką kosteczkę.
Krok 3 - placuszki cukiniowo-ziemniaczane foto
cukinię mocno odciskamy z soku, podobnie ziemniakii i dopiero wtedy łączymy. dodajemy cebulę jajka, mieszamy, następnie mąkę. Przyprawy na końcu.
Krok 4 - placuszki cukiniowo-ziemniaczane foto
Plack ismażymy na rozgrzanej patelni na średnim ogniu z jednej i drugiej strony.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Aneta41 19.08.2012 22:09
Są smaczne ,moja teściowa takie robi. Polecam!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat