Placuszki cukiniowe z serkiem wiejskim i ziołami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza manna

    2 łyżki
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • mąka kukurydziana

    4-5 łyżek
  • serek wiejski

    150 g
  • jajko

    2 duże
  • Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • kolendra - natka suszona

    2 łyżeczki
  • kozieradka mielona

    1 łyżeczka
  • kurkuma

    1 łyżeczka
  • koperek

    1 łyżeczka
  • pieprz

  • chili w płatkach

  • olej

    do smażenia
  • cukinia

    350 g
  • przyprawa uniwersalna

    1 łyżeczka
  • Cebula suszona Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cukinię umyć i zetrzeć razem ze skórką na największych oczkach tarki warzywnej.
Dodać serek wiejski i wbić jajka.
Dosypać przyprawy, kaszę mannę i mąkę.
Wymieszać i pozostawić dospęcznienia na kilkanaście minut.
Smażyć niewielkie placuszki na średnio rozgrzanym oleju - z obu stron na rumiano - początkowo na niewielkim płomieniu i pod przykryciem.
Kiedy się zetną - odkryć i dosmażyć.
Osączyć na papierowych ręcznikach i podawać gorące z dodatkiem jogurtu naturalnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika63 29.07.2012 15:44
fajny pomysł
kamyk 25.07.2012 21:17
wyglądają ładnie , aż chyba wypróbuję
Katarzyna54 10.06.2012 22:51
no ja również lubię cukinię więc spróbuję
Kuchareczka2 25.04.2012 08:51
znakomite ja, sadzę dużo cukinii więc na pewno przepis wypróbuję
Habibi 25.04.2012 00:16
Zapraszam serdecznie do przejrzenia moich kulinarnych pomysłów oraz do zapoznania się z przepisami na bardzo różnorodne dania *** Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie :)
Anna69 24.04.2012 15:49
Coś dla mojej mamy, która uwielbia cukinię. Muszę jej takie zrobić, na pewno się ucieszy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat