Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki bananowe z posypką orzechową.

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto;

mąka pszenna 8 łyzek
jajko 1 szt.
cukier 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
olej 2 łyzki
mleko 1/3 szklanki
banan 2 szt.
orzechy włoskie 1 garść

Do dekoracji;

syrop klonowy
truskawki

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki bananowe z posypką orzechową.

Do miski wrzucamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier, rozgniecione banany a także wlewamy mleko, olej i żółtko. W drugiej misce ubijamy białko na sztywną pianę.
Kiedy białko mamy ubite wtedy miksujemy składniki z drugiej miski zaledwie do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy ubite białko i delikatnie mieszamy łyżką.
Orzechy rozdrabniamy. Patelnie rozgrzewamy. najlepiej bez oleju ale delikatnie możemy ją posmarować. Wykładamy porcje ciasta (około 2 łyżki) tworząc placuszka. Po wierzchu posypujemy obficie drobnymi orzechami.
Smażymy z obu stron na rumiano na niezbyt dużym płomieniu.
Możemy udekorować świeżymi owocami a także polać syropem klonowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 22.03.2016 19:19
na pewno smaczne
Edita 22.03.2016 15:34
fajne placuszki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak