Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placuszki algierskie

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 300 g
cukier puder 80 g
oliwa 50 g
cukier wanilinowy 1 op
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
migdały 120 g
miód pszczeli filiżanka

Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki algierskie

Mąkę wymieszać z cukrem, oliwą, cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia; wyrobić elastyczne ciasto, dodając trochę wody. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm na posypanej mąką stolnicy i kieliszkiem do wina wycinać krążki. Smażyć seriami po 6—8 szt. jednocześnie, w głębokim naczyniu, w gorącym tłuszczu, na złoty kolor. W głębokiej miseczce wymieszać miód z gorącą wodą (2 łyżki), aby powstał gęsty syrop. Wyjęte łyżką cedzakową usmażone placuszki zanurzyć w syropie, odsączyć i posypać sparzonymi, obranymi ze skórki i posiekanymi migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak