placko-frytki

placko-frytki

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

na placki

  • ziemniaki

    0,5 kg
  • sól i pieprz

    do smaku
  • mąka pszenna

    1-2 łyżki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka

do smażenia

  • olej do smażenia

    10 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki obrać, opłukać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Oprószyć mąka pszenną i ziemniaczaną oraz solą i pieprzem (pieprz niekonieczny),
Na patelni rozgrzać nieco oleju, łyżką kłaść na patelnię masę ziemniaczaną. Smażyć na rumiano. W czasie smażenia kolejnych porcji dolewać oleju.
Do masy na te placki można dodać jajko, ale bez jajka są bardziej chrupiące.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat