Placki zimniaczane inaczej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    80 dkg
  • marchewka

    20 dkg
  • cebula

    10 dkg
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • otręby owsiane

    2 łyżki
  • jajko

    3 sztuki
  • Majeranek suszony Prymat

    0,5 łyżeczki
  • sól

    do smaku
  • jogurt naturalny

    200 ml
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól do smaku

  • pieprzdo smaku

  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    do smaku
  • zielenina

  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki, marchew i cebulę obrać , zetrzeć na najmniejszych lub średnich oczkach tarki, jak kto lubi. Dodać jajka, mąkę , otręby owsiane lub pszenne, majeranek, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, najlepiej oleju słonecznikowym.
Placki podawać na liściach sałaty, polane sosem przygotowanym z jogurtu wymieszanego z solą, pieprzem, odrobiną kucharka oraz drobno startym czosnkiem. Posypane ulubioną zieleniną. Polecam rzeżuchę.
Przepis na te placki pochodzi z czasów mojej wielkiej przygody z kuchnią wegetariańską. Placki smakują inaczej niż tradycyjne, są lekko słodkie, ale zapewniam, że bardzo pyszne.
Dodatek marchewki sprawia , że nigdy nie ciemnieją i zawsze wyglądają apetycznie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
w mojej kuchni 11.02.2013 00:43
lubię dobre pomysły na placki
Smakuj 19.07.2011 20:45
bardzo kolorowe :) na pewno pycha
eli82 27.11.2010 09:29
mniam
izapozdro 25.11.2010 17:43
wyglądają przepysznie :)
gacopierz23 17.11.2010 14:33
Faktycznie inaczej Trzeba spróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat